Spaghetti z sosem paprykowym

Autor:

KuchniaMniam

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 500 g makaronu spaghetti,
  • 1 cebula,
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 liść laurowy,
  • ok 4 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz czarny

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Paprykę pokroić na kawałki oczyszczając ją z gniazda nasiennego. Przełożyć do kielicha blendera, dodać koncentrat pomidorowy i zalać wodą. Zmiksować na jednolitą pastę. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać zmiksowaną paprykę, bulion z rozprowadzoną mąką, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić, około 10 minut, aż sos będzie gęsty, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Do gorącego sosu włożyć ugotowany al,dente makaron i wykładać na talerze. Smacznego :)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.