Deser jeżynowy ze śmietanką

Jeżyny to pyszne sezonowe owoce, które warto wykorzystać w letnich deserach. Przepis jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 ml półtłustego mleka
  • - 8 dag cukru
  • - 2 op. budyniu śmietankowego
  • - 300 ml Śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)
  • - 2 kubeczki jeżyn
  • - 300 ml jogurtu greckiego
  • - 2 paczki herbatników typu „be-be”

Przygotowanie

Krok 1

Z mleka, 6 dag cukru oraz proszku waniliowego ugotuj gęsty budyń. Odłóż do przestudzenia. Ubij 100 ml śmietanki Łaciatej. Wlej do budyniu i wymieszaj.



Krok 2

Jogurt grecki zmiksuj z kubeczkiem jeżyn. W wysokich szklankach ułóż warstwowo: jeżyny, krem budyniowy, pokruszone biszkopty, masę jogurtową i krem budyniowy. Schładzaj w lodówce przez minimum 1 h. Deser możesz udekorować świeżymi owocami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.