Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito.
W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem.
Pod koniec ucierania dodajemy kajmak i rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.
Polewa czekoladowa: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
Kajmak podgrzewamy, aż zrobi się bardziej płynny. Polewamy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.
Dodaj komentarz