Babka Snickers

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Babka

  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g masła Łaciate
  • 400 g kajmaku
  • 185 ml mleka Mazurski Smak
  • 185 g cukru brązowego
  • 5 średnich jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka rumu
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki UHT 30% Łaciata
  • Dodatkowo:
  • 50 g orzeszków ziemnych nie solonych
  • 100 g kajmaku

Przygotowanie

Krok 1

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Przesiewamy przez sito.
W drugiej misce ucieramy masło. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy masę jajeczną na przemian z mąką i mlekiem.
Pod koniec ucierania dodajemy kajmak i rum. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Formę do babki smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy przygotowane ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczoną babkę studzimy, następnie wyjmujemy z foremki.



Krok 2

Polewa czekoladowa: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa.
Kajmak podgrzewamy, aż zrobi się bardziej płynny. Polewamy nim wierzch babki. Odstawiamy na bok, aby kajmak zastygł. Następnie babkę dekorujemy polewą czekoladową. Wierzch obsypujemy posiekanymi orzeszkami.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.