Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy przez 2 minuty, dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijamy jeszcze, aby białka były sztywne. Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt rumowy oraz barwnik. Miksujemy krótko do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Przestudzony biszkopt wyjmujemy i kroimy w poprzek na dwa. Pierwszy skrapiamy 50 ml likieru amaretto. Smarujemy także konfiturą malinową.
Przygotowujemy krem. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy przez około 6 sekund. Na koniec zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy likier. Miksujemy jeszcze 2 sekundy.
1/3 przygotowanego kremy wykładamy nasączony biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem i również go nasączamy pozostałą ilością likieru amaretto. Następnie wierzch i boki smarujemy resztą kremu. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi.
Dodaj komentarz