Czerwone ciasto kokosowe

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

10

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Gluten Jajko kurze

Składniki

Biszkopt

4 jajka (w temperaturze pokojowej)

1/2 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki ekstraktu rumowego

3/4 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu

Krem

400 ml śmietanki Łaciatej 36% (schłodzonej)

1 szklanka cukru pudru

500 g mascarpone

200 ml domowego likieru kokosowego

Dodatkowo

100 ml likieru amaretto

3 łyżki konfitury malinowej

Wiórki kokosowe

Przygotowanie

Krok 1

  • Przygotowujemy biszkopt. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy przez 2 minuty, dodajemy po łyżce cukru cały czas miksując. Ubijamy jeszcze, aby białka były sztywne. Cały czas miksując dodajemy powoli żółtka. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt rumowy oraz barwnik. Miksujemy krótko do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

Krok 2

  • Przestudzony biszkopt wyjmujemy i kroimy w poprzek na dwa. Pierwszy skrapiamy 50 ml likieru amaretto. Smarujemy także konfiturą malinową. 

Krok 3

  • Przygotowujemy krem. Śmietankę Łaciatą ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy przez około 6 sekund. Na koniec zmniejszamy obroty do minimum i dodajemy likier. Miksujemy jeszcze 2 sekundy.

Krok 4

  • 1/3 przygotowanego kremy wykładamy nasączony biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem i również go nasączamy pozostałą ilością likieru amaretto. Następnie wierzch i boki smarujemy resztą kremu. Wstawiamy gotowe ciasto do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Przed podaniem posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0