Babka Wielkanocna

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Śniadanie

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. mąki tortowej,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki masła „Łaciate”,
  • olejek waniliowy (kilka kropli),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji

Ciasto

  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. mąki tortowej,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki masła „Łaciate”,
  • olejek waniliowy (kilka kropli),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji

Ciasto

  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. mąki tortowej,
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki masła „Łaciate”,
  • olejek waniliowy (kilka kropli),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

1. Oddzielamy żółtka od białek
2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypujemy cukier, a następnie po kolei dodajemy żółtka cały czas miksując do połączenia składników
3. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone, płynne masło
4. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wlewamy olejek waniliowy
5. Uzyskaną masę umieszczamy w keksówce lub w foremce wielkanocnej i pieczemy ok. 35 min. w temp. do 180 °C, do tzw. "suchego patyczka"
6. Gotową i przestudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub zostawić w wersji podstawowej:)



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.