Mazurek kajmakowy

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki

  • 150 g masła Mazurski Smak
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 500 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 1/2 szklanki cukru
  • bakalie do ozdobienia

Przygotowanie

Krok 1

Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami tak, aby powstała gładka masa. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z masą maślaną.



Krok 2

Wyrobione ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Włoż do lodówki na godzinę.



Krok 3

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i dokładnie rozwałkuj. Włóż rozwałkowane ciasto do wysmarowanej masłem formy. Równomiernie rozłóż całe ciasto, pamiętając, by uformować także brzegi na wysokość ok. 1 cm.



Krok 4

Piecz ok. 15 min w 190°C. Wyjmij, gdy nabierze złocistego koloru i pozostaw do ostygnięcia.



Krok 5

Śmietankę i cukier zagotuj w rondelku, stale mieszając, aby nic się nie przypaliło. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszaj, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy.



Krok 6

Zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż masa wystygnie. Posmaruj nią spód mazurka. Całość ozdób bakaliami, kandyzowanymi owocami i orzechami. Smacznego!



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.