Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami tak, aby powstała gładka masa. Przesiej mąkę i wymieszaj ją z masą maślaną.
Wyrobione ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Włoż do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i dokładnie rozwałkuj. Włóż rozwałkowane ciasto do wysmarowanej masłem formy. Równomiernie rozłóż całe ciasto, pamiętając, by uformować także brzegi na wysokość ok. 1 cm.
Piecz ok. 15 min w 190°C. Wyjmij, gdy nabierze złocistego koloru i pozostaw do ostygnięcia.
Śmietankę i cukier zagotuj w rondelku, stale mieszając, aby nic się nie przypaliło. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszaj, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy.
Zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż masa wystygnie. Posmaruj nią spód mazurka. Całość ozdób bakaliami, kandyzowanymi owocami i orzechami. Smacznego!
Dodaj komentarz