Ciasto bajaderka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • ok. 1 kg resztek ciast lub ciastek
  • 2 paczki herbatników
  • 10 łyżek mleka Łaciate
  • 10 łyżek cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 300 g gęstego kwaskowatego dżemu
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 garści rodzynek
  • 2 garści płatków migdałowych
  • 1-2 garści posiekanych orzechów włoskich
  • Polewa czekoladowa:
  • 14 łyżeczek wody
  • 14 łyżeczek cukru
  • 100 g masła Mazurski Smak
  • 2-3 łyżki kakao

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto, ciastka oraz 1 paczkę herbatników pokruszyć. Można zostawić trochę większych kawałków.



Krok 2

Mleko, cukier i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.



Krok 3

Do pokruszonego ciasta dodajemy pozostałe składniki i wlewamy masę kakaową. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby powstała gęsta masa.



Krok 4

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę i wyrównujemy.



Krok 5

Przygotowujemy polewę czekoladową: składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Polewę gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż do chwili zgęstnienia. Lekko ją studzimy i polewamy ciasto.

Blaszkę z ciastem odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto należy zjeść w ciągu kilku dni, przechowujemy je zawsze w lodówce. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.