Ciasto, ciastka oraz 1 paczkę herbatników pokruszyć. Można zostawić trochę większych kawałków.
Mleko, cukier i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do pokruszonego ciasta dodajemy pozostałe składniki i wlewamy masę kakaową. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby powstała gęsta masa.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę i wyrównujemy.
Przygotowujemy polewę czekoladową: składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu. Polewę gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż do chwili zgęstnienia. Lekko ją studzimy i polewamy ciasto.
Blaszkę z ciastem odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto należy zjeść w ciągu kilku dni, przechowujemy je zawsze w lodówce. Smacznego!
Dodaj komentarz