Smaczna i nieskomplikowana w wykonaniu potrawa. Posmak czosnku nadaje mięsie ryby charakterystyczny akcent. Warta spróbowania i zaserwowania na obiad dla rodziny lub znajomych. Polecana szczególnie w okresach przeziębień i stanach przedgrypowych, ponieważ zawiera naturalne antybiotyki z czosnku.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Karpia dobrze czyścimy i opłukujemy. Dokładnie myjemy wnętrze ryby i całość osuszamy czystą ściereczką. Solimy rybę i odstawiamy.
Drobno kroimy czosnek i nadziewamy nim brzegi karpia, spinając wykałaczkami.
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, polewamy olejem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez 30-40 min.
W czasie pieczenia rybę polewamy winem. Podajemy z ziemniakami i natką pietruszki.
Dodaj komentarz