Karp duszony

Smaczna i nieskomplikowana w wykonaniu potrawa. Posmak czosnku nadaje mięsie ryby charakterystyczny akcent. Warta spróbowania i zaserwowania na obiad dla rodziny lub znajomych. Polecana szczególnie w okresach przeziębień i stanach przedgrypowych, ponieważ zawiera naturalne antybiotyki z czosnku.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 kilogramowy karp
  • 6 główek czosnku
  • 1½ szklanki oleju
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Karpia dobrze czyścimy i opłukujemy. Dokładnie myjemy wnętrze ryby i całość osuszamy czystą ściereczką. Solimy rybę i odstawiamy.



Krok 2

Drobno kroimy czosnek i nadziewamy nim brzegi karpia, spinając wykałaczkami.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, polewamy olejem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez 30-40 min.



Krok 4

W czasie pieczenia rybę polewamy winem. Podajemy z ziemniakami i natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.