Bajgle z boczkiem i jajecznicą

Bajgle to pomysł na pyszne domowe bułeczki. W tym wydaniu śniadanie bardzo sycące. Podanie jajecznicy jest bardzo oryginalne.

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Sezam

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Sezam


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 ml wody przegotowanej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • Sezam jasny i ciemny do posypania

Dodatki:

  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 4 jajka
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Dobrze mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość, zostawiamy je na ok. 1,5 godziny.



Krok 2

Po minionym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy kulę i robimy otwór palcem (ok. 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 35 minut.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik 200°C. Gotujemy w garnku ok. 2 litry wody. Dodajemy cukier. Do wrzącej wody powoli wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każdej strony po ok. 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia, aby mogły się osuszyć.



Krok 4 

Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bajgle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 12–15 minut, aż skórka będzie lekko złota i chrupiąca.



Krok 5

Jajka wbijamy do miski, lekko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i smażymy jajecznicę tak długo jak lubimy, w zależności od jej ścięcia.



Krok 6 

Na patelni podsmażamy boczek na złoty kolor. Na bajglu układamy plastry boczku, na to kładziemy część jajecznicy. Podajemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.