Bajgle to pomysł na pyszne domowe bułeczki. W tym wydaniu śniadanie bardzo sycące. Podanie jajecznicy jest bardzo oryginalne.
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Sezam
Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Dobrze mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość, zostawiamy je na ok. 1,5 godziny.
Po minionym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy kulę i robimy otwór palcem (ok. 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszce, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok. 35 minut.
Nagrzewamy piekarnik 200°C. Gotujemy w garnku ok. 2 litry wody. Dodajemy cukier. Do wrzącej wody powoli wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każdej strony po ok. 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia, aby mogły się osuszyć.
Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bajgle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 12–15 minut, aż skórka będzie lekko złota i chrupiąca.
Jajka wbijamy do miski, lekko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i smażymy jajecznicę tak długo jak lubimy, w zależności od jej ścięcia.
Na patelni podsmażamy boczek na złoty kolor. Na bajglu układamy plastry boczku, na to kładziemy część jajecznicy. Podajemy.
Dodaj komentarz