Jajka Flamenco z szynką parmeńską i warzywami

Jajka Flamenco to hiszpańska wersja szakszuki, jednak zdecydowanie bardziej sycąca ze względu na dodatek ziemniaków. Potrawa tak naprawdę sprawdzi się jako każdy posiłek - śniadanie, obiad, kolacja. Przed podaniem danie można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Danie: Śniadanie, Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Śniadanie, Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 80 g szynki parmeńskiej lub serrano,
  • - 4 łyżki zielonego groszku,
  • - 2 jajka,
  • - 1 duży ziemniak,
  • - 1 czerwona papryka,
  • - 1 puszka krojonych pomidorów,
  • - 1 mała cebula,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • - ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • - sól i pieprz,
  • - olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaka obrać i ugotować, a następnie pokroić w kostkę.



Krok 2

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w paski. Szynkę porwać na mniejsze kawałki.



Krok 3

Na żaroodpornej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę. Smażyć około 5 minut. Dodać czosnek, przesmażyć, a następnie dodać ziemniaki i pomidory. Smażyć 10 minut, aż płyn nieco odparuje. Dodać ostrą i słodką paprykę, posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 4

Piekarnik rozgrzać do 180°C.



Krok 5

Na patelnię dodać groszek i ½ porwanej szynki. Zdjąć z gazu, zrobić 2 wgłębienia i wbić w nie jajka. Na górze ułożyć pozostałą szynkę.



Krok 6

Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, do ścięcia się białka. Żółtko ma pozostać płynne.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.