Jajka Flamenco to hiszpańska wersja szakszuki, jednak zdecydowanie bardziej sycąca ze względu na dodatek ziemniaków. Potrawa tak naprawdę sprawdzi się jako każdy posiłek - śniadanie, obiad, kolacja. Przed podaniem danie można posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Danie: Śniadanie, Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Jajko kurze
Bez glutenu
Bez laktozy
Ziemniaka obrać i ugotować, a następnie pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w paski. Szynkę porwać na mniejsze kawałki.
Na żaroodpornej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę. Smażyć około 5 minut. Dodać czosnek, przesmażyć, a następnie dodać ziemniaki i pomidory. Smażyć 10 minut, aż płyn nieco odparuje. Dodać ostrą i słodką paprykę, posolić i popieprzyć do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Na patelnię dodać groszek i ½ porwanej szynki. Zdjąć z gazu, zrobić 2 wgłębienia i wbić w nie jajka. Na górze ułożyć pozostałą szynkę.
Wstawić do piekarnika i piec około 10 minut, do ścięcia się białka. Żółtko ma pozostać płynne.
Dodaj komentarz