Pyszna zupa czosnkowa na chlebie to bardzo proste w przygotowaniu danie. Nie wymaga zbyt wielu składników, a jednak ma swój urok. Polecana niejadkom oraz osobom o obniżonej odporności.
Danie: Zupy
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Soja
Wegetariańskie
Czosnek (zawinięty w folię) pieczemy przez chwilę w piekarniku do momentu, aż będzie miękki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę do zeszklenia. Do cebuli dodajemy upieczony czosnek pozbawiony wcześniej łupinek i smażymy przez 3 minuty.
Składniki z patelni umieszczamy w dużym garnku, następnie dolewamy do niego bulion oraz dodajemy pokrojony w kostkę chleb i gotujemy ok. 25 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po ugotowaniu zupy dodajemy do niej mleko sojowe i blendujemy wszystko. Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki.
Dodaj komentarz