Bajgle z wędzonym łososiem i kremowym serkiem

Mięciutkie w środku bajgle z dodatkiem puszystego serka oraz wędzonego łososia to idealne śniadanie. Pyszny dodatek do porannej kawy albo herbaty.

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g mąki pszennej chlebowej
  • - 300 ml wody przegotowanej
  • - 7 g suchych drożdży
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżka cukru
  • - 1 żółtko
  • - mak do posypania

Dodatki:

  • - 200 g wędzonego łososia
  • - serek śmietankowy Łaciaty
  • - koperek

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Składniki dobrze mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Zostawiamy ciasto na ok 1,5 godziny.



Krok 2

Po minionym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formuujemy kulę i robimy otwór palcem (ok 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszcze, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok 35 minut.



Krok 3

Nagrzewamy piekarnik 200 stopni C.
Gotujemy w szerokim garnku ok 2 litry wody. Dodajemy do niej cukier. Do wrzącej wody powoli wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każej strony po ok 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia, aby się osuszyły.



Krok 4 

Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bagle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy makiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 12 – 15 minut, aż skórka będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.