Mięciutkie w środku bajgle z dodatkiem puszystego serka oraz wędzonego łososia to idealne śniadanie. Pyszny dodatek do porannej kawy albo herbaty.
Danie: Śniadanie
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Do miski wsypujemy mąkę oraz drożdże. Składniki dobrze mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce. Zostawiamy ciasto na ok 1,5 godziny.
Po minionym czasie wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formuujemy kulę i robimy otwór palcem (ok 3,5 cm średnicy). Gotowe bajgle zostawiamy na blaszcze, przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na ok 35 minut.
Nagrzewamy piekarnik 200 stopni C.
Gotujemy w szerokim garnku ok 2 litry wody. Dodajemy do niej cukier. Do wrzącej wody powoli wkładamy pojedynczo bajgle i gotujemy z każej strony po ok 1-2 minut. Wyjmujemy z wody i kładziemy na papier do pieczenia, aby się osuszyły.
Blachę wykładamy folią do pieczenia i układamy na niej odcieknięte bagle. Smarujemy je żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Następnie posypujemy makiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 12 – 15 minut, aż skórka będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca.
Dodaj komentarz