Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem waniliowym utrzeć do białości, wymieszać z pianą. Masło z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć na puszystą masę, połączyć z mąką i masą jajeczną, wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, musli, kropelki czekoladowe i skórkę pomarańczową, ponownie wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha, spłaszczyć i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20-25 minut.
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka z cukrem waniliowym utrzeć do białości, wymieszać z pianą.
Masło z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć na puszystą masę, połączyć z mąką i masą jajeczną, wymieszać. Następnie wsypać rodzynki, musli, kropelki czekoladowe i skórkę pomarańczową, ponownie wymieszać.
Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha, spłaszczyć i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na przygotowanej blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C około 20-25 minut.
Dodaj komentarz