Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 200 g pieczonego łososia
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka bulionu rybnego
  • 1 cebula
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • Listka świeżej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i szczyptę szafranu. Smażymy całość 2-3 minuty.



Krok 2

Dodajemy ciepłe wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy stopniowo ciepły bulion.



Krok 3

Gdy ryż uzyska pożądaną konsystencję przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Na końcu dorzucamy kawałki pieczonego łososia. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 4

Przed podaniem ryż przyozdabiamy listkami bazylii.



Wskazówki

Bulion rybny, możemy zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym. Łososia możesz upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 16-19 minut.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.