Risotto z łososiem to klasyka. Aromatyczna ryba w połączeniu z ryżem daje niezwykłe doznania smakowe.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i szczyptę szafranu. Smażymy całość 2-3 minuty.
Dodajemy ciepłe wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy stopniowo ciepły bulion.
Gdy ryż uzyska pożądaną konsystencję przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Na końcu dorzucamy kawałki pieczonego łososia. Całość ostrożnie mieszamy.
Przed podaniem ryż przyozdabiamy listkami bazylii.
Bulion rybny, możemy zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym. Łososia możesz upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 16-19 minut.
Dodaj komentarz