Risotto z łososiem

Risotto z łososiem to klasyka. Aromatyczna ryba w połączeniu z ryżem daje niezwykłe doznania smakowe.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 200 g pieczonego łososia
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 szklanka bulionu rybnego
  • 1 cebula
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • Listka świeżej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i szczyptę szafranu. Smażymy całość 2-3 minuty.



Krok 2

Dodajemy ciepłe wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodajemy stopniowo ciepły bulion.



Krok 3

Gdy ryż uzyska pożądaną konsystencję przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Na końcu dorzucamy kawałki pieczonego łososia. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 4

Przed podaniem ryż przyozdabiamy listkami bazylii.



Wskazówki

Bulion rybny, możemy zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym. Łososia możesz upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 16-19 minut.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.