Bakłażan faszerowany ryżem i pieczarkami

Autor:

Ania321

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

wszystkie składniki

  • 1 duży bakłażan lub 2 małe,
  • 100 gram ryżu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 150-200 gram pieczarek,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • 100 żółtego sera,
  • pieprz,
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Bakłażana myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż. Nacinamy środek nożem, oprószamy solą i smarujemy oliwą. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i podsmażamy przez kilka minut. Dodajemy ugotowany ryż, przyprawy oraz jogurt. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Nakładamy farsz do bakłażana, wierz posypujemy startym serem. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.



Wskazówki

Taki bakłażan z farszem z ryżu i pieczarek świetnie sprawdzi się jako lekki i smaczny, wegetariański obiad.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.