Aromatyczny kurczak w kremowym, pomidorowym sosie tikka masala. Wbrew pozorom danie nie wywodzi się z kuchni indyjskiej - stworzyli je Brytyjczycy. Świetnie sprawdzi się jako obiad, zarówno w chłodniejsze, jak i cieplejsze dni. Poziom ostrości można modyfikować poprzez zwiększanie ilości ostrej papryki.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w większą kostkę. Następnie wymieszać w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc.
Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty i usunąć jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Przesmażyć krótko z każdej strony na patelni.
Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i przesmażyć. Dodać kmin rzymski oraz obie papryki i smażyć przez minutę, ciągle mieszając. Następnie wlać passatę, dodać cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodać obsmażonego kurczaka. Ponownie przykryć i gotować około 15 minut.
Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlać śmietankę. Spróbować i ewentualnie doprawić solą. Zdjąć z gazu, posypać kolendrą i serwować z ryżem lub chlebkami naan.
Dodaj komentarz