Kurczak tikka masala

Aromatyczny kurczak w kremowym, pomidorowym sosie tikka masala. Wbrew pozorom danie nie wywodzi się z kuchni indyjskiej - stworzyli je Brytyjczycy. Świetnie sprawdzi się jako obiad, zarówno w chłodniejsze, jak i cieplejsze dni. Poziom ostrości można modyfikować poprzez zwiększanie ilości ostrej papryki.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Kurczak:

  • - 500 g filetu z kurczaka,
  • - 180 g jogurtu naturalnego Somlek,
  • - 1 łyżka oleju,
  • - 1 łyżka soku z cytryny,
  • - 1 łyżka startego korzenia imbiru,
  • - 2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • - 1 łyżeczka cynamonu,
  • - 1 łyżeczka chili,
  • - ½ łyżeczki soli

Sos pomidorowy:

  • - 700 ml passaty pomidorowej,
  • - 80 ml śmietanki 30% Łaciata,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • - 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • - 1 łyżeczka cukru,
  • - sól

Dodatkowo:

  • - posiekana kolendra,
  • - ryż lub chlebki naan

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w większą kostkę. Następnie wymieszać w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawić do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc.



Krok 2

Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty i usunąć jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Przesmażyć krótko z każdej strony na patelni.



Krok 3

Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i przesmażyć. Dodać kmin rzymski oraz obie papryki i smażyć przez minutę, ciągle mieszając. Następnie wlać passatę, dodać cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu około 10 minut.



Krok 4

Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodać obsmażonego kurczaka. Ponownie przykryć i gotować około 15 minut.



Krok 5

Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlać śmietankę. Spróbować i ewentualnie doprawić solą. Zdjąć z gazu, posypać kolendrą i serwować z ryżem lub chlebkami naan.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.