Pomarańcza stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Jej smak idealnie komponuje się z dość intensywnym aromatem sera pleśniowego. Sałatka jest propozycją dla osób, które cenią sobie nieoczywisty, ale doskonały smak.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od umycia sałaty i osuszenia jej z nadmiaru wody. Następnie sałatę wykładamy na talerz lub półmisek.
Pomarańczę obieramy ze skórki. Następnie staramy się usunąć przeźroczyste błony, w taki sposób, aby uzyskać sam miąższ. Tak przygotowaną pomarańcz kroimy na małe kawałki i układamy równomiernie na sałacie.
Aby dodać do sałatki niebieskiego sera pleśniowego nie musimy go kroić, aby było nam wygodniej wystarczy, że pokruszymy go w dłoniach i posypiemy nim sałatkę.
Orzechy włoskie siekamy na desce na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki.
Teraz wystarczy doprawić sałatkę solą i pieprzem oraz dodać równomiernie na całej jej powierzchni ocet balsamiczny.
Dodaj komentarz