Aromatyczna sałatka z pomarańczą i niebieskim serem pleśniowym

Pomarańcza stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek. Jej smak idealnie komponuje się z dość intensywnym aromatem sera pleśniowego. Sałatka jest propozycją dla osób, które cenią sobie nieoczywisty, ale doskonały smak.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 80 g niebieskiego sera pleśniowego
  • 1 opakowanie sałaty roszponki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od umycia sałaty i osuszenia jej z nadmiaru wody. Następnie sałatę wykładamy na talerz lub półmisek.



Krok 2

Pomarańczę obieramy ze skórki. Następnie staramy się usunąć przeźroczyste błony, w taki sposób, aby uzyskać sam miąższ. Tak przygotowaną pomarańcz kroimy na małe kawałki i układamy równomiernie na sałacie.



Krok 3

Aby dodać do sałatki niebieskiego sera pleśniowego nie musimy go kroić, aby było nam wygodniej wystarczy, że pokruszymy go w dłoniach i posypiemy nim sałatkę.



Krok 4

Orzechy włoskie siekamy na desce na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki.



Krok 5

Teraz wystarczy doprawić sałatkę solą i pieprzem oraz dodać równomiernie na całej jej powierzchni ocet balsamiczny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.