Bakłażan pieczony z pesto i granatem

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 100 g tartego sera Jantar
  • 1/2 owocu granatu
  • pesto bazyliowe
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Bakłażana pokrój na plastry i natrzyj oliwą. Dopraw solą i pieprzem z obu stron.

Ułożyć na blaszce do pieczenia. Nagrzej piekarnik na 200°C z funkcją grilla. Zapiekaj na górnej półce przez ok. 8 minut (aż do zbrązowienia).

Po tym czasie przewróć bakłażana na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 2 min.



Krok 2

Każdą część bakłażana posyp tartym serem Jantar i polej pesto.

Włóż ponownie do piekarnika na ok. 8 minut. Przełóż na środkową półkę i zapiekaj jeszcze około 5 minut. Wyjmij.



Krok 3

Bakłażana posyp granatem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.