„Toad in the hole” w wolnym tłumaczeniu znaczy „Ropucha w dziurze” i jest to tradycyjne danie angielskie - wieprzowe kiełbaski zapiekane w cieście nieco podobnym do Yorkshire pudding. Może stanowić zarówno kolację, jak i obiad - najlepiej w towarzystwie puree ziemniaczanego i sezonowych warzyw.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik rozgrzej do 240⁰C.
Do małego naczynia żaroodpornego wlej tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstaw do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać).
Kiełbaski usmaż lub zgrilluj.
W misce wymieszaj mleko, mąkę i jajka. Posól i popieprz.
Z gałązek tymianku zdejmij listki.
Wyjmij naczynie żaroodporne i ostrożnie wlej masę (Uwaga! Olej będzie pryskać). Następnie na górze ułóż kiełbaski. Całość posyp listkami tymianku.
Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż do zarumienia. W międzyczasie nie otwieraj piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Smacznego!
Dodaj komentarz