Kiełbaski zapiekane w cieście (Toad in the Hole)

„Toad in the hole” w wolnym tłumaczeniu znaczy „Ropucha w dziurze” i jest to tradycyjne danie angielskie - wieprzowe kiełbaski zapiekane w cieście nieco podobnym do Yorkshire pudding. Może stanowić zarówno kolację, jak i obiad - najlepiej w towarzystwie puree ziemniaczanego i sezonowych warzyw.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 190 ml mleka Łaciate,
  • - 80 g mąki pszennej,
  • - 4 małe surowe kiełbaski,
  • - 4 gałązki tymianku,
  • - 2 jajka,
  • - sól i pieprz,
  • - olej rzepakowy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzać do 240⁰C.



Krok 2

Do małego naczynia żaroodpornego wlać tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawić do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać).



Krok 3

Kiełbaski usmażyć lub zgrillować.



Krok 4

W misce wymieszać mleko, mąkę i jajka. Posolić i popieprzyć.



Krok 5

Z gałązek tymianku zdjąć listki.



Krok 6

Wyjąć naczynie żaroodporne i ostrożnie wlać masę (Olej będzie pryskać!). Następnie na górze ułożyć kiełbaski. Całość posypać listkami tymianku.



Krok 7

Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut, do zarumienia. W międzyczasie nie otwierać piekarnika, żeby ciasto nie opadło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.