Kiełbaski zapiekane w cieście (Toad in the Hole)

„Toad in the hole” w wolnym tłumaczeniu znaczy „Ropucha w dziurze” i jest to tradycyjne danie angielskie - wieprzowe kiełbaski zapiekane w cieście nieco podobnym do Yorkshire pudding. Może stanowić zarówno kolację, jak i obiad - najlepiej w towarzystwie puree ziemniaczanego i sezonowych warzyw.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 190 ml mleka UHT Łaciate 2%
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 małe, surowe kiełbaski
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 240⁰C.



Krok 2

Do małego naczynia żaroodpornego wlej tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstaw do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać).



Krok 3

Kiełbaski usmaż lub zgrilluj.



Krok 4

W misce wymieszaj mleko, mąkę i jajka. Posól i popieprz.



Krok 5

Z gałązek tymianku zdejmij listki.



Krok 6

Wyjmij naczynie żaroodporne i ostrożnie wlej masę (Uwaga! Olej będzie pryskać). Następnie na górze ułóż kiełbaski. Całość posyp listkami tymianku.



Krok 7

Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 20-30 minut, aż do zarumienia. W międzyczasie nie otwieraj piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.