„Toad in the hole” w wolnym tłumaczeniu znaczy „Ropucha w dziurze” i jest to tradycyjne danie angielskie - wieprzowe kiełbaski zapiekane w cieście nieco podobnym do Yorkshire pudding. Może stanowić zarówno kolację, jak i obiad - najlepiej w towarzystwie puree ziemniaczanego i sezonowych warzyw.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Piekarnik rozgrzać do 240⁰C.
Do małego naczynia żaroodpornego wlać tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawić do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać).
Kiełbaski usmażyć lub zgrillować.
W misce wymieszać mleko, mąkę i jajka. Posolić i popieprzyć.
Z gałązek tymianku zdjąć listki.
Wyjąć naczynie żaroodporne i ostrożnie wlać masę (Olej będzie pryskać!). Następnie na górze ułożyć kiełbaski. Całość posypać listkami tymianku.
Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut, do zarumienia. W międzyczasie nie otwierać piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
Dodaj komentarz