Kalafior smażony w cieście pomidorowym

Kalafior smażony w cieście to pomysł na oryginalną przekąskę imprezową. Podajemy go z ulubionym sosem lub samego. Przepis jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kalafior
  • - 2-3 jajek
  • - 150 ml mleka
  • - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • - 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • - 1 czubata łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • -3-6 łyżek mąki pszennej
  • - 500 ml oleju do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Kalafior myjemy. Dzielimy na mniejsze różyczki. W dużym garnku zagotowujemy około 2-3 litrów wody. Dodajemy trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucamy kalafior i gotujemy przez 2-3 minut. Wodę odlewamy i odsączamy kalafior.



Krok 2

Do miski wbijamy jajka. Dodajemy koncentrat, mleko, Śmietankę Łaciatą i przyprawy. Wszystko roztrzepujemy. Mieszamy i dosypujemy mąkę, mieszając. Sypiemy tyle mąki, aby ciasto miało gęstą konsystencję.



Krok 3

W garnku rozgrzewamy olej. Kawałki kalafiora obtaczamy w cieście. Kładziemy takie kawałki na rozgrzany tłuszcz. Smażymy kilka minut, aż się zrumienią. Wyciągamy najlepiej łyżką cedzakową i osuszamy ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu, z ulubionym sosem.



Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.