Kalafior smażony w cieście pomidorowym

Kalafior smażony w cieście to genialny pomysł na oryginalną przekąskę imprezową! Najlepiej smakuje z Twoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol.

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2-3 jajka
  • 150 ml mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 2 łyżki śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3-6 łyżek mąki pszennej
  • 500 ml oleju
  • dip śmietanowy Mlekpol

Przygotowanie

Krok 1

Kalafior umyj. Podziel na mniejsze różyczki. W dużym garnku zagotuj około 2-3 litry wody. Dodaj trochę soli i szczyptę cukru. Wrzuć kalafior i gotuj przez 2-3 minut. Wodę odlej i odsącz kalafior.



Krok 2

Do miski wbij jajka. Dodaj koncentrat, mleko, śmietankę i przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzep. Dosypuj mąkę partiami, ciągle mieszając. Dosyp tyle mąki, aby ciasto miało gęstą konsystencję.



Krok 3

W garnku rozgrzej olej. Kawałki kalafiora obtaczaj w cieście, a następnie wyłóż na rozgrzany tłuszcz.



Krok 4

Smaż kilka minut, aż się zrumienią. Wyciągnij łyżką cedzakową i osusz na ręczniku papierowym. Podawaj od razu z Twoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.