Kalafior smażony w cieście to genialny pomysł na oryginalną przekąskę imprezową! Najlepiej smakuje z Twoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol.
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Kalafior umyj. Podziel na mniejsze różyczki. W dużym garnku zagotuj około 2-3 litry wody. Dodaj trochę soli i szczyptę cukru. Wrzuć kalafior i gotuj przez 2-3 minut. Wodę odlej i odsącz kalafior.
Do miski wbij jajka. Dodaj koncentrat, mleko, śmietankę i przyprawy. Wszystko dokładnie roztrzep. Dosypuj mąkę partiami, ciągle mieszając. Dosyp tyle mąki, aby ciasto miało gęstą konsystencję.
W garnku rozgrzej olej. Kawałki kalafiora obtaczaj w cieście, a następnie wyłóż na rozgrzany tłuszcz.
Smaż kilka minut, aż się zrumienią. Wyciągnij łyżką cedzakową i osusz na ręczniku papierowym. Podawaj od razu z Twoim ulubionym dipem śmietanowym Mlekpol. Smacznego!
Dodaj komentarz