Barszcz czerwony

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 4 l wody
  • 2 kg buraków
  • 1/2 kg jabłek
  • 200 g marchwi
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 10 g majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 100 g suszonych, lekko podwędzanych śliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • biały pieprz
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy wodę. Wrzucamy do niej liście laurowe, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dodajemy pozbawione gniazd nasiennych śliwki. Pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, marchewkę w słupkach oraz obrane i pokrojone w plastry buraki i czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Dodajemy ocet balsamiczny.



Krok 2

Doprowadzamy do zagotowania. Gdy tylko to nastąpi zdejmujemy z ognia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeden dzień. Przed samym podaniem, barszcz odcedzamy, doprawiamy niewielką ilością octu balsamicznego, białym pieprzem i solą. Ponownie gotujemy.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.