Risotto z parmezanem

Risotto z parmezanem to tanie danie. Przyrządzisz je łatwo i szybko. Proste i pyszne danie.

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 180 ml białego wytrawnego wina
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 100 g parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • oliwa
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Ważne, aby ziarenka ryżu były oblepione tłuszczem.



Krok 2

Dodajemy wino. Gdy ryż wchłonie płyn, stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 3

Przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej. Całość mieszamy.



Krok 4

Gotowe risotto posypujemy sporą ilością startego parmezanu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.