Barszcz czerwony z chrzanem

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Ocena

4.25/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag buraków czerwonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 marchewki
  • 0,5 pietruszki
  • 0,5 pora
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • Szczypta suszonego lubczyku
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki śmietany Łaciata 30%,
  • 100 ml mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Boczek wędzony
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Obrane buraki, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Wlać 1,5 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 20 minut.





Krok 2

Następnie dodać pokrojony por, posiekany czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny, lubczyk, gotować przez 10 minut.





Krok 3

Mleko wymieszać z mąką, połączyć z zupą, dodać chrzan, zagotować, wymieszać ze śmietaną.





Wskazówki

Barszcz podawać okraszony usmażonym boczkiem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.