Zapiekane jajka komponują się idealnie z domowym pieczywem czosnkowym.
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Piekarnik nagrzej do 220°C.
Obierz i ugotuj ziemniaki (15 minut od zagotowania wody - powinny być lekko twarde). Odcedź, ostudź i pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj na nią ziemniaki. Podsmażaj je, aż do momentu, gdy ziemniaki będą miały złotą skórkę. Szpinak w tym czasie sparz w misce gorącą wodą.
Do miski wbij 4 jajka i roztrzep je razem ze śmietanką. Dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj.
Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je częścią masła. Wlej masę jajeczną, a potem dodaj ziemniaki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na wierzch wyłóż resztę masła i wybij pozostałe jajka. Zapiekaj danie przez około 15-20 minut, aż do ścięcia się białek. Podawaj ze świeżym pieczywem czosnkowym. Smacznego!
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
KuchniaMniam
Opublikowany: 2018-11-29 21:24:00
Bardzo smaczne połączenie smaków.
Odpowiedz