Jajka zapiekane ze szpinakiem

Zapiekane jajka komponują się idealnie z domowym pieczywem czosnkowym.

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 5 łyżek masła Łaciate
  • 200 g szpinaku
  • 6 łyżek śmietanki pasteryzowanej Łaciata 30 %
  • 8 jajek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • pieczywo czosnkowe

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 220°C.

Obierz i ugotuj ziemniaki (15 minut od zagotowania wody - powinny być lekko twarde). Odcedź, ostudź i pokrój je w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i dodaj na nią ziemniaki. Podsmażaj je, aż do momentu, gdy ziemniaki będą miały złotą skórkę. Szpinak w tym czasie sparz w misce gorącą wodą.



Krok 2

Do miski wbij 4 jajka i roztrzep je razem ze śmietanką. Dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj.



Krok 3

Przygotuj naczynie żaroodporne i wysmaruj je częścią masła. Wlej masę jajeczną, a potem dodaj ziemniaki, szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.



Krok 4

Na wierzch wyłóż resztę masła i wybij pozostałe jajka. Zapiekaj danie przez około 15-20 minut, aż do ścięcia się białek. Podawaj ze świeżym pieczywem czosnkowym. Smacznego!



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

KuchniaMniam

Opublikowany: 2018-11-29 21:24:00

Bardzo smaczne połączenie smaków.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.