Barszcz czysty z kawałkami buraków

Autor:

agatab

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Składniki na około 5 porcji:,
  • 400 g buraków (obranych),
  • 4 średnie pieczarki (oczyszczone),
  • mała cebula,
  • 1,5 l gorącego rosołu,
  • 3 średnie ziemniaki (obrane) ,
  • odrobina kwasku cytrynowego,
  • szczypta cukru,
  • pieprz czarny mielony,
  • czosnek granulowany,
  • sól,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Krok 1

Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości (nie rozgotowujemy). Cebulę kroimy w kostkę, w garnku o grubszym dnie smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy do usmażonej cebulki i razem przesmażamy 2 minuty. Buraki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z cebulką, posypujemy kwaskiem cytrynowym, szczyptą cukru, zalewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem(na wolnym ogniu) około 20 minut, aż buraczki będą miękkie (ale nie rozgotowane). Gotową zupę przyprawiamy, dodajemy koperek oraz ugotowane wcześniej ziemniaki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.