Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to danie zdrowe, pożywne i jednocześnie treściwe. To bardzo popularna w naszym kraju zupa, której smak zna chyba każdy. Nie trzeba jej specjalnie przedstawiać. Barszcz polecany jako obiad dla całej rodziny i nie tylko.

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Zupy

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - ½ główki kapusty głowiastej białej
  • - 5 ziemniaków
  • - kawałek kości od schabu
  • - 6 buraków
  • - 2 marchewki
  • - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • - 1 łyżka Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 1 cebula
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 natka pietruszki
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Gotujemy wywar na kościach. Dodajemy do niego poszatkowaną drobno kapustę białą, obrane i drobno pokrojone ziemniaki, całość gotujemy do miękkości warzyw.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy posiekaną drobno cebulę na złoty kolor.



Krok 3

Na patelnię dorzucamy obrane i pokrojone w paski marchewkę i buraki oraz przecier pomidorowy. Dusimy przez chwilę, po czym dodajemy śmietankę Łaciatą.



Krok 4 

Wszystkie składniki z patelni wrzucamy do garnka, doprawiamy do smaku i gotujemy całość przez 15 minut. Zupę przyozdabiamy posiekaną natką pietruszki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-05-07 09:40:00

Smakowity barszczyk, jadlabym codziennie :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.