Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Ze śmietanką
Miód rozpuścić z cukrem waniliowym, ostudzić, połączyć z kakao, cynamonem i goździkami.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać jajka, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać.
Sodę wymieszać 1 łyżką wody, połączyć z ciastem, dodać śmietanę, miód i zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremką o kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Wkładać do foremek na babeczki, docisnąć, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego ozdobić zimne babeczki.
Babeczki ozdobić wdług własnego uznania.
Dodaj komentarz