Kakaowo-korzenne babeczki

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 ml miodu
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 jajka
  • 10 dag masła Łaciate
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka śmietany Łaciata 30%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków

Lukier:

  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1-1,5 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Miód rozpuścić z cukrem waniliowym, ostudzić, połączyć z kakao, cynamonem i goździkami.



Krok 2

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać jajka, starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, posiekać.



Krok 3

Sodę wymieszać 1 łyżką wody, połączyć z ciastem, dodać śmietanę, miód i zagnieść ciasto.



Krok 4

Następnie rozwałkować na grubość 2-3 mm, foremką o kształcie kwiatka wykrawać ciasteczka. Wkładać do foremek na babeczki, docisnąć, nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 15 minut.



Lukier

Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Przełożyć do rękawa cukierniczego ozdobić zimne babeczki.



Wskazówki

Babeczki ozdobić wdług własnego uznania.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.