Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami to tradycyjne polskie danie. Nie może go zabraknąć na wigilijnym stole. To prosta, a jednocześnie smaczna potrawa! Kto jeszcze nigdy jej nie próbował, koniecznie musi to nadrobić.

Danie: Zupy

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Seler

Wegetariańskie

Danie: Zupy

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze, Seler

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g buraków
  • 1 opakowanie włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki koncentratu buraczanego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 25 g grzybów ugotowanych
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Włoszczyznę obieramy i kroimy na duże kawałki. Umieszczamy w garnku z wodą, do którego dodajemy również liście laurowe, sól i pieprz (po 1 łyżeczce) oraz obraną wcześniej i przepołowioną 1 cebulę.



Krok 2

Do wywaru dodajemy starte na tarce buraki i gotujemy przez 30 minut. Następnie przecedzamy wywar i doprawiamy go ponownie solą, pieprzem (po 1 łyżeczce) i koncentratem buraczanym.



Krok 3

Wyrabiamy ciasto z mąki, jajka, 1 łyżeczki soli i odrobiny letniej wody. Szklimy na oleju 1 cebulę, którą mieszamy z drobno pokrojonymi grzybami. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego przy pomocy kieliszka kółeczka. Na każde nakładamy farsz i lepimy uszka, które następnie gotujemy w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie.



Krok 4

Gotowe uszka układamy na talerzach i zalewamy barszczem. Na koniec przyprawiamy majerankiem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.