Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Sezam
Ze śmietanką
Mięso i cebulę kroimy w cząstki i dokładnie rozdrabniamy w robocie kuchennym. Najlepiej robić to w trybie pulsacyjnym. Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szybko przesmażamy mięso. Gdy mięso zbieleje dodajemy mieszankę warzywną i podsmażamy ok.10 minut cały czas mieszając. W trakcie smażenia podlewamy rosołem i przyprawiamy. Studzimy.
Do przesianej mąki kruszymy drożdże, posypujemy szczyptą cukru. Dodajemy przyprawy, śmietanę, jajko, mleko, olej i zagniatamy ciasto. Powinno być dość luźne, ale zwarte. Odstawiamy do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na pół i jedną połowę jeszcze na pół. Spód blaszki 33 X 8 cm lekko wysmarowanej tłuszczem wypełniamy rozwałkowaną ¼ częścią ciasta. Następnie nakładamy ⅓ warzyw, potem ¼ rozwałkowanego ciasta, znów ⅓ warzyw, pozostałą ½ ciasta i pozostałą ⅓ warzyw. Wyższe warstwy ciasta dobrze jest ponakłuwać widelcem.
Ostatnią warstwę warzyw posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu. Z odrobiny ciasta można zrobić ozdoby. Pieczemy w 180°C około 60 minut.
Dodaj komentarz