Batoniki kokosowe

Autor:

agatab

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • Składniki na około 25sztuk:
  • 330 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 100 g czekolady białej
  • 200 g herbatników maślanych pełnoziarnistych
  • 120 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wsypujemy wiórki, wszystko podgrzewamy na małym ogniu często mieszając (około 5 minut). Herbatniki mielimy na pył w blenderze kielichowym, wrzucamy do garnka z z wiórkami. Wszystko mieszamy łyżką. Masę odkładamy w chłodne miejsce, by przestygła, następnie dajemy na około 2 godziny do lodówki. Na desce (np.takiej pod ciasto) rozkładamy papier do pieczenia, przekładamy masę kokosową, nadajemy jej kształt prostokąta, przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Gotowe przekładamy do lodówki najlepiej na noc, a następnie kroimy na dowolne kawałki, u mnie prostokątne batoniki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.