Krewetki z cukinią i czerwoną papryką

Krewetki z warzywami to danie niezwykle zdrowe i smaczne. Potrawę najlepiej podawać na ciepło. Nadaje się na każdą okazję.

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja, Skorupiaki


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 260 g krewetek
  • 2 duże cebule
  • 1 duża cukinia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soli
  • 6 łyżek oleju do smażenia
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 czerwone papryki
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki myjemy dokładnie, solimy i odstawiamy na 15 minut. Cebulę obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kroimy cukinię na plastry.



Krok 2

Cebulę z cukinią smażymy na 2 łyżkach oleju na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy krewetki, smażąc przez kolejne 3 minuty. Całość wyjmujemy i pozostawiamy w półmisku.



Krok 3

Ponownie rozgrzewamy olej, do którego dodajemy sos sojowy i pokrojone w paski fragmenty papryk. Dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy przez 10 minut.



Krok 4

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Następnie dodajemy krewetki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Dusimy jeszcze około 5 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.