Mięso

  • - 1 kg chudego rumsztyka

Marynata

  • - 2 łyżki soli gruboziarnistej,
  • - 2 łyżeczki pieprzu,
  • - 1 łyżka cukru,
  • - 2 łyżeczki tymianku,
  • - 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie

Krok 1

Mięso myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Osuszone mięso wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę, aby stwardniało, a następnie kroimy na paski o grubości ok.1 cm.



Krok 2

Łączymy ze sobą wszystkie składniki na marynatę i dokładnie nacieramy mięso. Odkładamy w szczelnym zamknięciu na noc do lodówki.



Krok 3

Następnego dnia wyjmujemy wołowinę z lodówki i nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 95 stopni. Plasterki mięsa układamy na metalowych rusztach (od spodu podstawiamy blaszkę) w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą.



Krok 4

Suszymy przy lekko otwartym piekarniku przez ok. 4-5 godzin, a po tym czasie wysypujemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się reszty wilgoci z mięsa.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.