Kotleciki mielone z kalarepką

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa z łopatki
  • 1 młoda kalarepka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ bułki kajzerki
  • 1 jajko
  • ¼ szkl. mleka Łaciate
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól
  • Pieprz
  • Sos sojowy
  • Oliwa

Dodatkowo:

  • Bułka tarta
  • Płatki jęczmienne

Przygotowanie

Krok 1

Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, odcisnąć.



Krok 2

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, ostudzić.



Krok 3

Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć.



Krok 4

Do mielonego mięsa dodać kalarepkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę, cebulę, posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym,dokładnie

wyrobić (gdy jest za rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej).



Krok 5

Z masy mięsnej formować owalne kotleciki, obtaczać w płatkach jęczmiennych i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.