Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Soja
Kalarepkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z odrobiną soli, odcisnąć.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, ostudzić.
Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć.
Do mielonego mięsa dodać kalarepkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę, cebulę, posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym,dokładnie
wyrobić (gdy jest za rzadkie dodać 1-2 łyżki bułki tartej).
Z masy mięsnej formować owalne kotleciki, obtaczać w płatkach jęczmiennych i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.
Dodaj komentarz