Rożki ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą to pyszna przekąska dla gości. Jest to sycące i smaczne danie dla fanów szpinaku. Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie ciasta francuskiego, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 250 g szpinaku
  • - 100 g sera feta
  • - 125 g sera ricotta
  • - 1-2 łyżek Śmietanki Łaciatej 30%
  • - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 1 łyżeczka oregano
  • - 2 łyżki natki pietruszki
  • - 1 łyżka oliwy
  • - ciasto francuskie + roztopione masło

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak płuczemy i suszymy. Wkładamy do garnka, podgrzewamy około 1 minutę, aż zwiędnie. Odciskamy z wody. Siekamy i wkładamy do miski.



Krok 2

Do miski ze szpinakiem wkładamy pokruszoną fetą, ser ricotta, Śmietankę Łaciatą, przyprawy, pieprz, sól, oliwę. Mieszamy.



Krok 3

Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Nakładamy na każdy kwadrat po łyżeczce nadzienia, zlepiamy boki i dociskamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Jakieś 20 minut przed końcem nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 4

Na blachę wykładamy papier do pieczenia, układamy trójkąty i pieczemy przez około 15-20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.