Beza owocowa

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza

  • 4 białka jajka,
  • 300 gram drobnego cukru,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Krem na ostudzona beze

  • 500ml śmietanki 30% Łaciata,
  • 300 gram serka mascarpone Mlekpol,
  • 250 gram borówek amerykańskich,
  • 250 gram czerwonych porzeczek,
  • Odrobina cukru pudru

Przygotowanie

Masa bezowa

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem, następnie stopniowo dodawaj cukier, mąke, sok z cytryny /ocet. Ubijaj do sztywnej piany. Następnie made, należy przełożyć na blaszkę, wyłożona papierem do pieczenia. Przekładając, utrzymujemy formę okręgu. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C na 30 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 90C i dalej pieczemy 3 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę, aż do całkowitego jej ostygnięcia.



Krem na ostudzona beze

Ubij śmietankę Łaciata. Gdy śmietanka będzie już ubita, dodaj serek mascarpone, łyżkę cukru (możesz użyć cukru waniliowego). Krem należy równomiernie nałożyć na ostudzoną już bezę. Całość dekorujemy owocami i cukrem pudrem.



Wskazówki

Piekarnik nastawiamy na grzanie góra dół. Śmietanka niech będzie bardzo zimna.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.