Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem, następnie stopniowo dodawaj cukier, mąke, sok z cytryny /ocet. Ubijaj do sztywnej piany. Następnie made, należy przełożyć na blaszkę, wyłożona papierem do pieczenia. Przekładając, utrzymujemy formę okręgu. Bezę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C na 30 minut. Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę na 90C i dalej pieczemy 3 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę, aż do całkowitego jej ostygnięcia.
Ubij śmietankę Łaciata. Gdy śmietanka będzie już ubita, dodaj serek mascarpone, łyżkę cukru (możesz użyć cukru waniliowego). Krem należy równomiernie nałożyć na ostudzoną już bezę. Całość dekorujemy owocami i cukrem pudrem.
Piekarnik nastawiamy na grzanie góra dół. Śmietanka niech będzie bardzo zimna.
Dodaj komentarz