Brownie z musem orzechowym

Jeśli lubisz masło orzechowe, koniecznie musisz wypróbować przepis na to brownie. Jest to rewelacyjne połączenie czekolady i orzechów.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Spód:

  • 1 kostka masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki

Mus orzechowy:

  • 500 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 300 g masła orzechowego

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.



Krok 2

Rondel wstawiamy na gaz. Wrzucamy do niego masło, gdy się roztopi dodajemy kawałki czekolady oraz cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy do ostygnięcia.



Krok 3

W oddzielnej misce miksujemy jajka. Dodajemy do nich wystudzona masę. Całość delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Wsypujemy mąkę. Po uzyskaniu jednolitej masy wylewamy ja na blachę.



Krok 4

Pieczemy 20 minut.



Krok 5

Podczas pieczenia przygotowujemy mus orzechowy. Miksujemy ser, cukier puder i cukier waniliowy do uzyskania puszystej masy. Na końcu dodajemy masło orzechowe. Miksujemy i wylewamy na przestudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki na cała noc.



Krok 6

Przed podaniem polewamy wierzch ciasta polewa czekoladową, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.