Omlet jajeczny z cukinią

Autor:

mileneczka5

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 4 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • około 2 łyżki mąki,
  • 1 \2 średniej cukini startej na tarce,
  • 1\2 cukini pokrojonej w plasterki,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 łyzeczka posiekanej natki pietruszki,
  • ser żółty starty na tarce około 10 dag,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

1. Połowe cukini zetrzec na tarce a druga połowe pokroic w plasterki. Plasterki cukini podsmazyc na odrobinie oliwy z obu stron. 2. Jajka ubic mikserem, dodac mleko połączone z mąka oraz starta na tarce cukinie i posiekana natkę pietruszki , pryprawic do smaku, wymieszać. 3. Na rozgrzana patelnie wylac mase jajeczno cukiniowa ,( z tych składników wyszło mi 2 duze olety) na wierzchu rozprowadzic podsmazone plasterki cukini oraz plasterki pomidorów. Gdy masa sie zetnie, omleta przewrócic delikatnie a zarazem szybko na druga strone . tak by cukinia i pomidory posostały na swoim miejscu . Po 2-3 minutach wyłozyc omlety na talerz i jeszcze gorące obficie posypac statym na tarce o drobnych oczkach serem żółtym. 4. Udekorowac świeżą natka lecz niekoniecznie, smacznego:)



Wskazówki

składniki na 2 duze omlety

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.