Spaghetti carbonara, czyli klasyczna, włoska pasta, składa się z makaronu oraz sosu na bazie boczku, żółtek i parmezanu. Warto wypróbować jej wiosenną wersję ze szparagami, która nie tylko się pięknie prezentuje, ale także wybornie smakuje.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze
Bez laktozy
Makaron al dente w ugotować osolonej wodzie. Zatrzymać kilka łyżek wody z gotowania makaronu na później.
Boczek pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Odcinamy główki, pozostałą część kroimy w plasterki.
Na dużą, rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Smażyć do zarumienienia i wytopienia tłuszczu. Następnie dodać czosnek i szparagi. Smażyć razem około 6 minut.
W miseczce wymieszać żółta z ¾ ilości parmezanu. Dodać wodę z gotowania makaronu.
Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać z dodatkami. Zdjąć patelnię z ognia, wlać zawartość miseczki i mieszać energicznie do powstania gładkiego sosu. Posolić i popieprzyć do smaku.
Przełożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.
Dodaj komentarz