Spaghetti carbonara ze szparagami

Spaghetti carbonara, czyli klasyczna, włoska pasta, składa się z makaronu oraz sosu na bazie boczku, żółtek i parmezanu. Warto wypróbować jej wiosenną wersję ze szparagami, która nie tylko się pięknie prezentuje, ale także wybornie smakuje.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 200 g makaronu spaghetti
  • - ½ pęczka zielonych szparagów
  • - 100 g wędzonego boczku (w kawałku)
  • - 2 żółtka
  • - 50 g tartego parmezanu
  • - 2 ząbki czosnku
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Makaron al dente w ugotować osolonej wodzie. Zatrzymać kilka łyżek wody z gotowania makaronu na później.



Krok 2

Boczek pokroić w kosteczkę. Czosnek drobno posiekać. Szparagi umyć i osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Odcinamy główki, pozostałą część kroimy w plasterki.



Krok 3

Na dużą, rozgrzaną patelnię wrzucić boczek. Smażyć do zarumienienia i wytopienia tłuszczu. Następnie dodać czosnek i szparagi. Smażyć razem około 6 minut.



Krok 4

W miseczce wymieszać żółta z ¾ ilości parmezanu. Dodać wodę z gotowania makaronu.



Krok 5

Na patelnię przełożyć makaron, wymieszać z dodatkami. Zdjąć patelnię z ognia, wlać zawartość miseczki i mieszać energicznie do powstania gładkiego sosu. Posolić i popieprzyć do smaku.



Krok 6

Przełożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.