Beza pavlova

Autor:

Anna Kupciw

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Beza

  • Beza
  • 6 białek w temperaturze pokojowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • Łyżeczka soli,
  • 250 g drobnego cukru,
  • Łyżeczka soku z cytryny

Masa serowa

  • 1 opakowanie serka mascarpone Mlekpol,
  • 1 śmietanka 30% Łaciata,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • Dekoracja: maliny, truskawki, borówki

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlewamy 6 białek. Ubijamy na gładką i zwartą masę, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodajemy sól, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na blasze kładziemy papier do pieczenia, a na nim odrysowujemy okrąg.



Krok 2

Wykładamy masę, nadając jej kształt koła. Na końcu łyżka zagarniamy masę do góry, żeby powstały wzory. Wkładamy do Piekarnika nagrzanego na 110 stopni. Pieczemy 2.5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, lekko odchylamy drzwiczki i czekamy aż przestygnie.



Krok 3

W międzyczasie przygotowujemy krem: Ubijamy śmietankę 30%. Na końcu dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Przekładamy krem i na środek ostudzonej bezy. Na koniec dekorujemy owocami.



Wskazówki

Najważniejsze rzeczy to dokładnie ubicie białek na sztywna masę i długie "wysuszanie" bezy w jednej temperaturze. Uwaga! - podczas nakładania kremu beza może lekko popękać.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.