CIASTO DYNIOWE Z DODATIEM MARCHEWKI I Z ORZECHAMI LASKOWYMI

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • około 2 szklanki zblendowanej dyni - ewentualnie startej na tarce
  • 2 średnie marchewki
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1\2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta cynamonu
  • około 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie

Krok 1

Dynie obieram, kroje drobniej, dodaje szczypte cynamonu i blenduję na gładki mus.



Krok 2

Marchewkę obieram i również blenduję na gładko. Jajka ubijam z cukrami. Dodaję olej, a nastepnie dodaje dynie i marchwke, mieszam.



Krok 3

W misce łącze mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami laskowymi. Do masy dyniowej dodaje suche składniki i wszystko delikatnie łączę. Ciasto przekładam do dobrze natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy i piekę w nagrzanym piekarniku przez około 50 minut w 180 s c. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem, smacznego.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.