Babka łaciata z mlecznym lukrem

Autor:

smaki-katriny

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

ciasto

  • * z podanych proporcji wychodzi duża babka (forma o górnej średnicy około 23cm),
  • -3 jajka,
  • -0,5 szkl cukru,
  • -250ml mleka łaciate 2%,
  • -100ml oleju,
  • -350g mąki pszennej tortowej,
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • -2 łyżeczki kakao

mleczny lukier

  • LUKIER,
  • ,
  • -2 łyżki mleka łaciate 2%,
  • -cukier puder około 0,5 szkl

Przygotowanie


Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mleko, olej i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia-wszystko miksujemy. Ciasto gotowe. Formę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wlewamy około 2/3 ciasta, do reszty ciasta dodajemy kakao-miksujemy, i wlewamy tworząc esy floresy na jasnym cieście. Babkę pieczemy około 35 minut w temp 170 stopni grzanie góra-dół. Przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona. Wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy i delikatnie wyciągamy z formy. Studzimy. Do miseczki dajemy mleko i dodajemy cukier puder, ucieramy na gładki lukier. Polewamy babkę, można ją jeszcze posypać kolorową posypką. I gotowe :) Babka jest przepyszna, wilgotna, pulchna. Bardzo polecam



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.