Beza pavlova

Autor:

Patrycja

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 8 białek
  • 2 szkl cukru drobnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • Olejek wanilinowy lub laska wanilii

Masa śmietanowa

  • 600 ml śmietany UHT Łaciate 30% (mocno schłodzonej),
  • 250 g mascarpone Mlekpol
  • 150 g cukru pudru
  • Owoce do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli oraz olejkiem lub laską wanilii (ziarenka ze środka) na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać octu lub cytryny i ubijać dalej. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i mieszać na wolniejszych obrotach ok. 1 min.



Krok 2

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować duży talerz, by ułatwić ułożenie bezy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką ku górze.



Krok 3

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 5 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 1,5 godziny. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.



Krok 4

Schłodzoną śmietanę przelać do misy miksera ubijać na najwyższych obrotach, gdy śmietana zacznie gęstnieć dodać cukier puder i mascarpone ubijać do uzyskania jednolitego kremu.



Krok 5

Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubity krem i udekorować ulubionymi owocami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.