W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli oraz olejkiem lub laską wanilii (ziarenka ze środka) na sztywną pianę. Dodawać cukier stopniowo łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej błyszczącej piany. Dodać octu lub cytryny i ubijać dalej. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i mieszać na wolniejszych obrotach ok. 1 min.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować duży talerz, by ułatwić ułożenie bezy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką ku górze.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 5 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 1,5 godziny. Po upieczeniu studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzoną śmietanę przelać do misy miksera ubijać na najwyższych obrotach, gdy śmietana zacznie gęstnieć dodać cukier puder i mascarpone ubijać do uzyskania jednolitego kremu.
Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. Wyłożyć na nią ubity krem i udekorować ulubionymi owocami.
Dodaj komentarz