Ciasto migdałowo- truskawkowe

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Truskawki

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy, Truskawki


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 7 średnich jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła Łaciate
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Dodatkowo :

  • 350 g truskawek
  • 80 g migdałów
  • Cukier puder

Przygotowanie

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek.



Krok 2

Masło utrzeć z cukrem waniliowym do białości. Następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Z białek i soli ubić pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.



Krok 3

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm.



Krok 4

Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta. Wierzch truskawek posypać migdałami. Piec w 175°C przez ok. 30 minut. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.