Cielęcina w sosie rodzynkowym

Wyśmienite, soczyste danie na co dzień i od święta. Aromatyczna cielęcina podawana z sosem z rodzynkami jest smaczną alternatywą dla zwykłych codziennych posiłków. Ma również piękny, wyrazisty zapach i słodkawy smak.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 szklanka naturalnego bulionu drobiowego
  • - 1 kg pieczeni cielęcej
  • - 4 łyżki oleju
  • - 80 g rodzynek
  • - 2 jabłka
  • - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka cynamonu
  • - 1/3 szklanki wody
  • - pomidorki koktajlowe
  • - garść rukoli, 12 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Krok 1

Mięso cielęce nacieramy solą i pieprzem. Jabłka obieramy i kroimy na półksiężyce. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż zmiękną.



Krok 2

Cielęcinę lekko przysmażamy na oleju z obu stron. Zalewamy przygotowanym rosołem, dodajemy rodzynki, jabłka i  cynamon.



Krok 3

Całość dusimy 40 minut. Następnie wyciągamy mięso z wywaru i kroimy je w średniej grubości plastry.



Krok 4

Mąkę mieszamy z  1/3 szklanki wody, dodajemy do sosu i gotujemy. Sos podajemy razem z mięsem. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi i rukolą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.