Bezglutenowe ciasto leśny mech

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 250 ml oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 800 ml śmietanki Łaciata kremówki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • ½ szklanki pestek granatu
  • Aromat cytrynowy

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak zmiksować z olejem i cukrem wanilinowym w malakserze. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do masy szpinakowej. Sypkie składniki mieszamy w jednej misce i dodajemy do masy jajeczno szpinakowej partiami.



Krok 2

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 30 minut w temperaturze około 180°C. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Wyciągamy z blachy i przekrawamy na dwa równe blaty. Jeden spód nasączamy aromatem cytrynowym rozrobionym w ⅓ słodzonej wody. Drugi blat kruszymy na drobne okruszki.



Krok 3

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z serkiem mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy łyżką. Do miski z żelatyną przekładamy odrobinę kremu i mieszamy, powtarzamy czynność 3 razy, następnie dodajemy z powrotem do masy kremowej i dokładnie mieszamy całość.



Krok 4

Krem wykładamy na nasączony spód i wyrównujemy. Okruszki okładamy na wierzchu i bokach ciasta. Wierzch posypujemy pestkami granatu. Chłodzimy przez 4 h.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.