Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Ze śmietanką
Szpinak zmiksować z olejem i cukrem wanilinowym w malakserze. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać do masy szpinakowej. Sypkie składniki mieszamy w jednej misce i dodajemy do masy jajeczno szpinakowej partiami.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy przez 30 minut w temperaturze około 180°C. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Wyciągamy z blachy i przekrawamy na dwa równe blaty. Jeden spód nasączamy aromatem cytrynowym rozrobionym w ⅓ słodzonej wody. Drugi blat kruszymy na drobne okruszki.
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę z serkiem mascarpone. Dodajemy cukier puder i mieszamy łyżką. Do miski z żelatyną przekładamy odrobinę kremu i mieszamy, powtarzamy czynność 3 razy, następnie dodajemy z powrotem do masy kremowej i dokładnie mieszamy całość.
Krem wykładamy na nasączony spód i wyrównujemy. Okruszki okładamy na wierzchu i bokach ciasta. Wierzch posypujemy pestkami granatu. Chłodzimy przez 4 h.
Dodaj komentarz