Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w krążki por, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut. Zdejmij z ognia, wlej 0,5 litra bulionu, zamieszaj.
Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj resztę bulionu oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Czosnek niedźwiedzi pokrój na małe paski, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę a następnie przełóż je do zupy. Zamieszaj i gotuj przez 5 minut. Gotową zupę zdejmij z ognia i przestudź.
Ciepłą, ale nie gorącą zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku śmietaną, solą i pieprzem. Zupę postaw ponownie na ogniu, doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień.
Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz