Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 średni por
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 100 ml śmietany 18% Mazurski Smak
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w krążki por, zamieszaj, przykryj pokrywką i duś przez 5 minut. Zdejmij z ognia, wlej 0,5 litra bulionu, zamieszaj.
Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj resztę bulionu oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Czosnek niedźwiedzi pokrój na małe paski, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę a następnie przełóż je do zupy. Zamieszaj i gotuj przez 5 minut. Gotową zupę zdejmij z ognia i przestudź.
Ciepłą, ale nie gorącą zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku śmietaną, solą i pieprzem. Zupę postaw ponownie na ogniu, doprowadź do wrzenia i wyłącz ogień.
Podawaj z grzankami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.