Sycąca zapiekanka dla fanów kurek. Idealnie sprawdzi się na jesienny obiad lub kolację dla najbliższych.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Wegetariańskie
Bez glutenu
Ze śmietanką
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy ostygną kroimy w talarki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy poszatkowana cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki. Przyprawiamy sola i pieprzem. Całość smażymy.
W misce łączymy jajka ze śmietanką Łaciatą i jogurtem greckim. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy starty żółty ser. Mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy ziemniaki, następnie wkładamy farsz kurkowy. Zalewamy wszystko przygotowanym sosem. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli.
Pieczemy 40 minut pod przykryciem.
Dodaj komentarz