Placki z kalarepy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Krok 1

Kalarepę, cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do pojemnika blendera. Zmiksuj.



Krok 2

Odstaw zmieloną kalarepę z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczką. Możesz zostawić tak warzywa na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Dodaj warzywa. Wymieszaj całość.
Sprawdź konsystencję ciasta. Jeżeli jest za rzadkie, to dosyp jeszcze odrobinę mąki.



Krok 3

Patelnię posmaruj olejem i nagrzej. Wykładaj ciasto na patelnię porcjami za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron, aż do zrumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.