Placki z kalarepy

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kalarepa
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Przygotowanie:

Kalarepę, cebulę i czosnek pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera. Zmiksować.
Odstaw zmieloną kalarepę z czosnkiem i cebulką na gęstym sicie, nad miseczkę. Możesz zostawić tak warzywa na jakieś 5-10 minut i jeszcze je odcisnąć. Do miski wbij jajko, wsyp mąkę i przyprawy. Dodaj warzywa. Wymieszaj całość.
Sprawdź konsystencję ciasta. Jeżeli jest za rzadkie to dosyp jeszcze odrobinę mąki. Patelnię posmaruj olejem i nagrzej. Wykładaj ciasto na patelnię porcjami za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron do zrumienienia.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.