Grillowany filet z kurczaka z sosem wiśniowym

Grillowany filet z kurczaka podany ze słodko-ostrym sosem wiśniowym to danie idealne na przyjęcie w gronie znajomych. Goście z pewnością będą zachwyceni smakiem.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 500 g wiśni bez pestek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chili
  • ¼ szklanki wody
  • zioła do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, słodką papryką i curry. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie, aż mięso będzie miękkie.



Krok 2

Wiśnie bez pestek wkładamy do garnka i zalewamy je ¼ szklanki wody. Dusimy. Dodajemy miód i dusimy przez kolejne 5 minut.



Krok 3

Do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut tak, aby sos się zredukował. Część sosu możemy delikatnie zblendować, a część pozostawić z kawałkami wiśni.



Krok 4

Filety podajemy na ciepło z sosem wiśniowym. Dekorujemy ulubionymi ziołami np. miętą.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.