Grillowany filet z kurczaka podany ze słodko-ostrym sosem wiśniowym to danie idealne na przyjęcie w gronie znajomych. Goście z pewnością będą zachwyceni smakiem.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, słodką papryką i curry. Grillujemy na rozgrzanym ruszcie, aż mięso będzie miękkie.
Wiśnie bez pestek wkładamy do garnka i zalewamy je ¼ szklanki wody. Dusimy. Dodajemy miód i dusimy przez kolejne 5 minut.
Do sosu dodajemy chili i śmietankę Łaciatą. Dusimy jeszcze przez ok. 5 minut tak, aby sos się zredukował. Część sosu możemy delikatnie zblendować, a część pozostawić z kawałkami wiśni.
Filety podajemy na ciepło z sosem wiśniowym. Dekorujemy ulubionymi ziołami np. miętą.
Dodaj komentarz