Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami

Krok 1

Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem. Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko. Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut, aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.

Krok 2 

Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek. Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu. Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.

Krok 3

Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypuję startą czekoladą.

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Bez glutenu

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek,

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze,

Bez glutenu

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Jabłka:

  • ½ szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 jajka

Krem:

  • 1,5 kg jabłek kwaśnych
  • 1½ galaretki cytrynowej
  • 2 płaskie łyżki cukru

Krem:

  • 600 ml śmietanki Łaciatej 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • ½ szklanki wody
  • 200 g jeżyn
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wbijam białka w temperaturze pokojowej i ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łączę już tylko chwilę mikserem.




Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko.




Formę o wymiarach 24x24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160°C góra dól i piekę 25 minut, aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak, żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.



Krok 2

Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ściemniały do miski z wodą, w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo można dodać sok z cytryny. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam ½ szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek.




Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu.




Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem dookola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.



Krok 3

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno.




Galaretkę rozpuszczam w ½ szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia.




Przed podaniem posypuję startą czekoladą.



Komentarze

1 opublikowane komentarze

Ciasteczkowa Pani :)

Opublikowany: 2018-02-21 18:59:00

Wygląda uroczo, a jeszcze lepiej smakuje.

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.