Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami

5.00
Oceń przepis:

Autor przepisu:

Magdalena Kaczmarek

Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Łatwe

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego Jajko kurze
Bez glutenu

Składniki

Jabłka:

½ szklanki mąki ryżowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru brązowego

3 jajka

Krem:

1,5 kg jabłek kwaśnych

1½ galaretki cytrynowej

2 płaskie łyżki cukru

Krem:

600 ml śmietanki Łaciatej 30 %

1 galaretka cytrynowa,

½ szklanki wody

200 g jeżyn

50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Krok 1
  • Do miski wbijam białka w temperaturze pokojowej i ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łączę już tylko chwilę mikserem.
  • Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko.
  • Formę o wymiarach 24x24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160°C góra dól i piekę 25 minut, aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak, żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.
Krok 2
  • Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ściemniały do miski z wodą, w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo można dodać sok z cytryny. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam ½ szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek.
  • Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu.
  • Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem dookola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.
Krok 3
  • Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno.
  • Galaretkę rozpuszczam w ½ szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia.
  • Przed podaniem posypuję startą czekoladą.
Przepis w waszym wykonaniu

Komentarze

Opublikowane komentarze: 1
Avatar

Wygląda uroczo, a jeszcze lepiej smakuje.

Czas wykonania tego przepisu: 00:00

Załącznik 0