Krok 1
Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łącze już tylko chwilę mikserem. Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko. Formę o wymiarach 24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut, aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.
Krok 2
Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ścieniały do miski z wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek. Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu. Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem do okola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.
Krok 3
Śmietanę kremów schłodzoną ubijam na sztywno. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny, i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypuję startą czekoladą.
Danie: Podwieczorek
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Bez glutenu
Ze śmietanką
Do miski wbijam białka w temperaturze pokojowej i ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywno, ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, jak cukier będzie rozpuszczony dodaję stopniowo po żółtku i łączę już tylko chwilę mikserem.
Mąkę przesiewam i dodaję do masy mieszając mikserem na najniższych obrotach do połączenia tylko.
Formę o wymiarach 24x24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160°C góra dól i piekę 25 minut, aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak, żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu.
Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek kroję w kostkę. Żeby jabłka nie ściemniały do miski z wodą, w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo można dodać sok z cytryny. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam ½ szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek.
Do gorących dodaję galaretkę, mieszam i już nie trzymam na ogniu.
Po wystudzeniu wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki. Boki formy obłożyłam papierem dookola, ułatwia to potem wyjęcie ciasta.
Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno.
Galaretkę rozpuszczam w ½ szklance wody i studzę. Jeszcze płynną dolewam do śmietany i łącze mikserem chwilę. Wylewam połowę na stężałe jabłka, układam jeżyny i wylewam resztę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Przed podaniem posypuję startą czekoladą.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-21 18:59:00
Wygląda uroczo, a jeszcze lepiej smakuje.